Selecteer een pagina

Informatie

Wat is het verschil tussen de EC en AC motoren die in de horeca ventilatie worden toegepast?

 

In de laatste jaren heeft de EC technologie aan populariteit gewonnen in de ventilatie wereld. Dat komt omdat EC-motoren, oftewel electronically commutated motoren, gebruik maken van gelijkspanning vanuit een geïntegreerde regeltechniek. Hierdoor loopt de motor op een gelijkspanning, maar met een wisselstroomvoorziening, wat ervoor zorgt dat de EC technologie het beste uit beide spanningen haalt.

Alle motoren maken gebruik van magnetische veldwisselingen tussen rotor en stator om rond te draaien. EC-motoren maken gebruik van een permanent magneet met zijn eigen magnetische velden die vervolgens ronddraait door de elektromagnetisch velden van het andere onderdeel. AC motoren creëren zowel voor de rotor als voor de stator magnetische velden d.m.v. stroom die door elektrische geleiders wordt gestuurd.

Welke technologie is het beste voor Horeca toepassingen ?

  1. EC motoren voor horeca toepassingen hebben een hoger rendement en een langere levensduur.
    Stroom door elektrische geleiders sturen geeft warmte en verlies. De efficiëntie van EC-motoren is hoger dan van AC-motoren, omdat slechts voor één onderdeel van de motor de stroom door de (elektrische) geleiders wordt gestuurd met als gevolg dat de motor veel minder verlies heeft en wordt de efficiëntie geschat tussen 90% en 95%. We kunnen stellen dat de EC variant tot wel 30% efficiënter is dan de AC motor. Wanneer u kiest voor een EC-motor voor horeca ventilatie toepassingen kiest u voor een grotere investering in vergelijking met de AC motoren. Maar door de verhoogde efficiëntie en het kostenbesparend gebruik van de EC motoren verdient u deze investering ruimschoots terug. En daarnaast gaan EC-ventilatoren voor horeca toepassingen over het algemeen langer mee, door een lagere temperatuur in de motor. Let op: onderhoud is heel belangrijk. Als de EC elektromotor in een vervuilde luchtstroom zit en niet voldoende wordt onderhouden wordt, dan kan deze op ten duur geïsoleerd raken door vet met als gevolg schade doordat deze niet meer voldoende of optimaal kan afkoelen.
  2. EC-motoren hebben een hoge mate van controle
    EC-motoren hebben geen frequentieregelaar nodig maar beschikken over een geïntegreerde motorregeling waardoor ze niet boven het gewenste toerental zullen draaien. Dit in tegenstelling tot vele installaties met AC motoren. Traditionele AC motoren kunnen nog wel eens op een hoger toerental draaien dan uiteindelijk nodig is en dit leidt tot grote energieverliezen. Dit maakt dat de snelheidsmodulatie de EC-motoren een stuk efficiënter maakt dan de AC motoren.
  3. EC-motoren met een compact design
    Ook onze EC-luchtbehandelingskasten voor toepassing in de horeca beschikken over de buitenrotormotor bouwwijze. Door de compacte motor is er meer ruimte voor de luchtstroom van de ventilator. De extra ruimte en de hoge efficiëntie van de motor leiden voor u tot energiebesparing.

Vrijblijvende werkopname op locatie bel of mail ons (0418 - 561153)

× Whatsapp