Onderwerpen
Ventilatie / luchtverversing horeca
De Drank- en Horecawet stelt een aantal eisen aan de inrichting van uw bedrijf. Uiteraard gelden deze eisen alleen als u een Drank- en Horecawetvergunning nodig heeft. Of u aan de eisen voor luchtverversing voldoet, hangt af van het vermogen van de ventilator. Het vermogen staat meestal op het typeplaatje van de ventilator aangeduid als m3/uur of m3/h. Een horecalokaliteit heeft een goed werkende mechanische ventilatie-inrichting die rechtstreeks de buitenlucht in verbinding staat en een luchtverversingscapaciteit van 3,8 x 10-3 m3/s per m2 vloeroppervlakte heeft.
De ventilatievoorziening kan op verschillende manieren worden vormgegeven. De verschillende ventilatieconcepten voor ventileren zijn terug te brengen tot vier basisvormen van ventilatie (Dezelfde hoeveelheid lucht (m³) die de ruimte binnenkomt, verlaat ook de woning)
- Natuurlijke luchttoevoer en -afvoer. Er wordt geen gebruik gemaakt van een vorm van mechanische ventilatie. Er wordt geventileerd met (zelfregelende) roosters en natuurlijke trek.
- Natuurlijke luchttoevoer, mechanische afvoer, dit kan gecombinerd worden met een zelfregelende toevoerrooster. De ventilatie-unit heeft in de regel twee aansluitpunten (aanvoer ventilatielucht vanuit de ruimte en afvoer van ventilatielucht naar de buitenlucht).
- Mechanische luchttoevoer, natuurlijke afvoer. De ventilatie-unit heeft in de regel twee aansluitpunten (aanvoer buitenlucht en toevoer ventilatielucht naar de ruimte).
- Mechanische luchttoevoer en -afvoer, eventueel gecombineerd met voorverwarming en/of warmteterugwinning. Met warmteterugwinning kan warmte aan de afvoerlucht worden onttrokken om de toevoerlucht te verwarmen. De ventilatie-unit heeft in de regel vier aansluitpunten (aanvoer buitenlucht, retour ventilatielucht uit de woning naar buiten en aanvoer en retour ventilatielucht uit de woning