Selecteer een pagina

Luchtbehandeling

Mechanische ventilatie horeca

De Drank en Horecawet schrijft voor dat een horecalokaliteit een goed werkende mechanische ventilatie-inrichting moet hebben die rechtstreeks met de buitenlucht in verbinding staat en een luchtverversingscapaciteit van 3,8 x 10-3 m3/s per m2 vloeroppervlakte heeft. Omgerekend betekent dit een luchtverversingsfrequentie van 5,7 keer per uur bij een hoogte van 2,40m.
Goede mechanische ventilatie in een horeca bedrijf is niet alleen wettelijk verplicht maar is ook belangrijk om schimmel- of vochtproblemen en dus ook gezondheidsproblemen te voorkomen. Met mechanische ventilatie kun je de lucht toe- en afvoer zelfbepalen en ben je niet meer afhankelijk van de natuurlijke luchtstroom in je restaurant of horecagelegenheid. Mechanische ventilatie zorgt op een gecontroleerde manier voor ventilatie. Wat houdt mechanische ventilatie voor de horeca in? Welke mogelijkheden zijn er? Wat zijn de kostprijs? Medtrading adviseert u en installeert mechanische ventilatie en geurfilterinstallaties in heel Nederland

Wat houdt mechanische ventilatie in?

Afhankelijk van het systeem is de luchttoevoer en luchtafvoer bij mechanische ventilatie gedeeltelijk of volledig mechanisch.
Er zijn systemen met een natuurlijke luchtafvoer en mechanische luchttoevoer. Dat betekent een gecontroleerde toevoer van verse buitenlucht in uw horeca gelegenheid die via een ventilator door de woning wordt gestuwd. Ook zijn er systemen met een natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer. De beste oplossing is om te kiezen voor mechanische luchttoevoer en -afvoer.

Hieronder de drie mechanische ventilatie systemen:

  1. Natuurlijke luchttoevoer – mechanische afvoer, dit kan gecombinerd worden met een zelfregelende toevoerrooster. De ventilatie-unit heeft in de regel twee aansluitpunten (aanvoer ventilatielucht vanuit de ruimte en afvoer van ventilatielucht naar de buitenlucht).
  2. Mechanische luchttoevoer- natuurlijke afvoer. De ventilatie-unit heeft in de regel twee aansluitpunten (aanvoer buitenlucht en toevoer ventilatielucht naar de ruimte). De afzuiging mag ook via de afzuigkap geschieden als de bijeenkomstruimte en de keuken zich in 1 ruimte bevinden.
  3. Mechanische luchttoevoer en afvoer: dit dient wettelijk te worden gecombineerd met een warmte terugwin installatie. (Artikel 5 Besluit eisen inrichtingen Drank- en Horecawet)

mechanische-ventilatie-horeca

Is een WTW unit verplicht bij mechanische ventilatie horeca?

Nee, een warmte-terugwin-installatie is voor sommige horecalokaliteiten niet verplicht. De ventilatiespecialisten van Medtrading kunnen u precies vertellen hoe dit in elkaar zit. Neem hierover contact met ons op.

Advies over mechanische ventilatie horeca

Medtrading is ervaren op het gebied van horeca ventilatie en verzorgde al talloze ventilatiesystemen voor uiteenlopende horeca bedrijven.

Bij het indienen van een omgevingsvergunning adviseren we een berekening aan te leveren voor de mechanische ventilatie t.b.v. de Drank- en Horecawet en de omgevingsvergunning. Dit zijn 2 verschillende soorten berekeningen die aangeleverd dienen te worden. De DHW-vergunning is persoonsgebonden, je kunt hem dus niet overnemen van de vorige eigenaar. Medtrading kan voor u betrouwbare calculaties uitvoeren en adviseert u op een onafhankelijke manier. Neem hierover contact met ons op.

Mechanische ventilatie kopen

De aanschafprijs voor een mechanische ventilatiesysteem zijn sterk afhankelijk van de situatie. Hoeveel capaciteit heeft u nodig. Moet een complete mechanische ventilatie aangelegd worden, of is er sprake van vervanging?
Om snel inzicht te krijgen in de kosten voor een geschikte mechanische ventilatie kunt u contact met ons opnemen. Wij adviseren u graag, zodat u zeker weet dat uw mechanische ventilatie zal voldoen aan alle wensen en eisen. Maar ook aan de wetgeving die een mechanische ventilatie voor horeca bedrijven vereist zoals beschreven in de Drank en Horecawetgeving.

Mechanische ventilatie voor een aangenaam klimaat

Vooral mensen met allergieën of astma weten hoe belangrijk frisse lucht is. Slechte luchtkwaliteit kan naast astma dan ook voor allerlei andere gezondheidsproblemen zorgen. Denk maar aan concentratieproblemen, vermoeidheid en hoofdpijn.

Door een goed ventilatiesysteem zijn die problemen gelukkig makkelijk te voorkomen en bent u verzekerd van zuivere lucht in uw horecabedrijf. Bovendien voorkomt goed ventileren het ontstaan van schimmels, bacteriën en vieze geurtjes.

Is een airco verplicht voor de mechanische ventilatie horeca?

Nee, een airco is niet verplicht, maar zeker aan te raden. Voor het comfort adviseren de ventilatiespecialisten van Medtrading vaak om een airco te plaatsen. Met een juiste airco installatie kan de temperatuur in uw restaurant op een constant aangenaam niveau gehouden worden.

Dankzij het verwarmen met een warmtepompsysteem zijn deze mechanische ventilatieoplossingen tot wel 300% energiezuiniger dan een standaard mechanische ventilatie. Tegenwoordig is het mogelijk om een airco aan te schaffen met de mogelijkheid tot het inblazen van verse lucht via de aircounit. Medtrading kan u helpen bij het maken van deze berekeningen. De ventilatiespecialisten van Medtrading kunnen u precies vertellen hoe dit in elkaar zit. Neem hierover contact met ons op.

Mechanische ventilatie horeca schoonmaken

Uw mechanische ventilatie heeft periodiek onderhoud nodig. Deze moet u bijvoorbeeld geregeld schoonmaken. Medtrading verzorgt tevens onderhoud aan uw mechanische ventilatiesysteem. Een schone mechanische ventilatie betekent daarnaast minder energie en meer capaciteit.
Grove filters of voorfilters maakt u zelf 1x per maand schoon. Vervangen is nodig na 1 jaar. Fijnfilters hoeft u niet schoon te maken. Deze worden periodiek vervangen. Het is belangrijk dat een mechanisch ventilatiesysteem om de 4 à 5 jaar eens volledig schoongemaakt wordt. Tip: Sluit een onderhoudscontract met Medtrading af. Zo weet u zeker dat het systeem op tijd gecontroleerd wordt.

Onderhoud aan mechanische ventilatie uitbesteden

Om een optimale werking en kwaliteit van uw mechanische ventilatie te verzekeren laat u de plaatsing of vervanging van een mechanisch ventilatiesysteem liever over aan een professional. Medtrading verzorgt installatie, reparatie en onderhoud door heel Nederland en heeft de nodige kennis, ervaring en het materiaal om de klus naar behoren te klaren.

Mechanische horeca ventilatie vervangen?

Een moderne mechanische ventilatie kan u veel energiekosten besparen. Deze zijn vaak veel zuiniger dan oudere installatie. De kosten voor de investering heeft u snel terugverdiend. Het vervangen van de mechanische ventilatie in uw horeca bedrijf hoeft dus niet alleen wanneer de mechanische ventilatie defect zou zijn.
Neem eens vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Vrijblijvende werkopname op locatie bel of mail ons (0418 - 561153)

× Whatsapp