Vraag en antwoord mechanische ventilatie horeca
Regels omtrent mechanische ventilatie horeca
De Drank- en Horecawet stelt eisen aan de inrichting van een horeca onderneming . Deze eisen gelden wanneer u een Drank- en Horecawetvergunning nodig heeft. Een horecalokaliteit/ruimte dient over een goed werkende mechanische ventilatie-inrichting te beschikken dat rechtstreeks in verbinding staat met de buitenlucht, rekening houdend met een luchtverversingscapaciteit van 3,8 x 10-3 m3/s per m2 vloeroppervlakte.
Voorbeeld
De ventilatievoorziening kan op verschillende manieren worden vorm gegeven. De verschillende ventilatieconcepten voor ventileren zijn terug te brengen tot vier basisvormen van ventilatie (Dezelfde hoeveelheid lucht (m³) die de ruimte binnenkomt, verlaat ook de woning)
1. Natuurlijke luchttoevoer – mechanische afvoer, dit kan gecombinerd worden met een zelfregelende toevoerrooster. De ventilatie-unit heeft in de regel twee aansluitpunten (aanvoer ventilatielucht vanuit de ruimte en afvoer van ventilatielucht naar de buitenlucht).
2. Mechanische luchttoevoer- natuurlijke afvoer. De ventilatie-unit heeft in de regel twee aansluitpunten (aanvoer buitenlucht en toevoer ventilatielucht naar de ruimte). De afzuiging mag ook via de afzuigkap geschieden als de bijeenkomstruimte en de keuken zich in 1 ruimte bevinden.
3. Mechanische luchttoevoer en afvoer: dit dient wettelijk te worden gecombineerd met een warmte terugwin installatie.
(Artikel 5 Besluit eisen inrichtingen Drank- en Horecawet)
Is een WTW unit verplicht bij mechanische ventilatie horeca?
Nee, een warmte-terugwin-installatie is voor sommige horecalokaliteiten niet verplicht. De ventilatiespecialisten van Medtrading kunnen u precies vertellen hoe dit in elkaar zit. Neem hierover contact met ons op.
Ventilatie en omgevingsvergunning horeca
Bij het indienen van een omgevingsvergunning adviseren we een berekening aan te leveren voor de mechanische ventilatie t.b.v. de Drank- en Horecawet en de omgevingsvergunning. Dit zijn 2 verschillende soorten berekeningen die aangeleverd dienen te worden. De DHW-vergunning is persoonsgebonden, je kunt hem dus niet overnemen van de vorige eigenaar. Medtrading kan u helpen bij het maken van deze berekeningen. Neem hierover contact met ons op.
Telt de afzuiging van de keuken mee als mechanische ventilatie?
Normaliter niet, maar in sommige gevallen mag de afzuigunit van de keuken meegenomen worden in de berekening. Hiervoor gelden een aantal richtlijnen waar een horecalokaliteit aan moet voldoen. Medtrading kan u helpen bij het maken van deze berekeningen. Neem hierover contact met ons op.
Moet de mechanische ventilatie verwarmd zijn?
Nee, de mechanische ventilatie hoeft niet perse verwarmd te zijn. De verwarming van de toevoerlucht is een keuze van de ondernemer zelf. We adviseren wel een WTW unit te plaatsen wanneer u kiest voor een verwarmde toevoerinstallatie in uw horecaruimte. Zo bespaart u in de stokingskosten.
Is een airco verplicht voor de mechanische ventilatie horeca?
Nee, een airco is niet verplicht, maar zeker aan te raden. Voor het comfort adviseren de ventilatiespecialisten van Medtrading een airco te plaatsen.
Met een juiste airco installatie kan de temperatuur in uw restaurant op een constante aangenaam niveau gehouden worden. Dankzij het verwarmen met een warmtepompsysteem zijn deze ventilatieoplossingen tot wel 300% energiezuiniger dan een standaard mechanische ventilatie.
Tegenwoordig is het mogelijk om een airco aan te schaffen met de mogelijkheid tot het inblazen van verse lucht via de aircounit. Medtrading kan u helpen bij het maken van deze berekeningen. De ventilatiespecialisten van Medtrading kunnen u precies vertellen hoe dit in elkaar zit. Neem hierover contact met ons op.